Om Fjord Line

Sådan har Fjord Line forvandlet madspild til miljøgevinst

Ved at lave al mad om bord sikrer Fjord Line ikke kun høj kvalitet i restauranterne – det giver også mulighed for løbende at tilpasse udbuddet efter efterspørgslen. Derudover er der indført flere nye tiltag for at begrænse madspild. Resultatet: 50 ton mindre madspild om året!

– Det handler om at ændre tankegangen hos både medarbejdere og gæster gennem mange små tiltag, som tilsammen har stor effekt, siger Morten Bo Poulsen, Head of Onboard Sales & Service i Fjord Line.

Han taler med erfaring – efter at have fulgt transformationen på tæt hold. Nye tiltag har nemlig givet mærkbare resultater de seneste fire måneder.

– Vores målinger viser, at vi i gennemsnit har reduceret madspildet med 55 gram pr. passager – små greb, der tilsammen udgør en betydelig miljøgevinst, siger Poulsen.

For et rederi, der årligt transporterer omkring 900.000 passagerer, betyder selv små mængder en stor forskel. En reduktion på 55 gram pr. person svarer til næsten 50 ton mindre madspild om året – et solidt skridt i retning mod den grønne fremtid, som Fjord Line stræber efter.

En mand med briller og nøglesnor står i en butik.

Head of Onboard Sales & Service i Fjord Line, Morten Bo Poulsen, har hele 17 års erfaring i Fjord Line og oplever, at selskabet bevæger sig tydeligt i en grønnere retning med større bevidsthed på alle niveauer i organisationen.

– Systematisk vejning og måling af alt madaffald om bord, kombineret med månedlige evalueringer på tværs af flåden, giver os solid dokumentation for, at tiltagene virker, forklarer Poulsen.
– Samtidig har initiativerne også en positiv bivirkning i form af lavere driftsomkostninger.

Og det kan mærkes – ét kilo madspild koster omkring 52 DKK.

Højere madkvalitet og mindre spild

Vendepunktet kom, da rederiet tog et tilsyneladende simpelt greb: de flyttede hele produktionen af sandwiches og salater tilbage om bord.

– Tidligere havde vi outsourcet denne madproduktion og skulle købe et minimumsantal enheder. Det er jo svært, når man ikke ved, om folk vælger buffeten eller foretrækker en sandwich, forklarer Poulsen.

Ved at tage kontrollen tilbage kan skibene nu producere løbende efter faktisk efterspørgsel, i stedet for at være afhængige af faste leverancer.

Det betyder frisklavede sandwiches og salater, produceret efter behov – med mindre spild og højere kvalitet for gæsterne.

– På Stavangerfjord og Bergensfjord har vi også etableret et system, hvor LNG-skibene leverer friske produkter til katamaranen FSTR – både i Hirtshals om morgenen og i Kristiansand, når skibet ankommer, fortæller Poulsen.

Nye vaner om bord

Men det er ikke kun produktionen, der har fået et grønt løft. Buffetserveringen har også ændret sig.

– I stedet for at gæsterne tager røget laks fra store fade, serveres laks med estragoncreme i portionsanretninger. Vi forsøger at ændre både vores egen og gæsternes måde at tænke på, siger han.

Mindre portioner, hyppigere opfyldning og mere rotation på fade har alene reduceret buffetens madspild med 5–8 gram pr. person.

Bordskilte med teksten “Tag gerne, men ikke mere end du kan spise” har haft en bevidstgørende effekt. Og reaktionen fra gæsterne? Overvejende positiv – de fleste forstår og værdsætter det miljømæssige perspektiv og det faktum, at maden er endnu friskere.

Missing alt text

Foto: Fjord Line

Madkvern gør madaffald til fiskefoder

Mens mange rederier fokuserer på at reducere spild, har Fjord Line også fundet løsninger for det uundgåelige affald. Det vigtigste våben? En madkvern.

– Rent madaffald, som kværnes, kan udledes 12 sømil fra kysten og blive til næring for fisk og andre havorganismer. Den andel har vi øget med cirka 20 procent, forklarer Poulsen.

Systemet er enkelt: madaffald blandes med vand i en tank og udledes derefter i havet, langt fra land. Det, der ikke kan kværnes – som ben – afleveres som almindeligt affald ved ankomst i havn.

Kildesortering på hele flåden

Sideløbende med madspildsprojektet udruller Fjord Line kildesortering på alle skibe. FSTR har allerede systemet, og nu følger de store LNG-skibe.

– Vi er underlagt danske myndigheders krav til sortering, og arbejder på at indføre systemet på hele flåden, siger Poulsen.

Udfordringen er større på LNG-skibene, da de har affaldskomprimatorer, som gør det mere komplekst at sortere. Men målet er klart:

– Inden udgangen af første kvartal 2026 skal alle skibe have kildesortering til plast, metal, pap, kværnaffald og restaffald.

Grøn udvikling på alle niveauer

Madspild og sortering er blot ét aspekt af Fjord Lines grønne rejse. I 2026 skal hovedleverandøren levere varer med el-lastbil, og selv pizzabakkerne er nu lavet af genbrugspap.

– Vi arbejder hele tiden på at blive grønnere. Vi er bevidste om, at vi har et ansvar i en verden, der har brug for bæredygtige løsninger, understreger Poulsen.

Den grønne tankegang gælder også personalet. Kokke må tænke anderledes i deres tilgang. Bagere bager oftere for at undgå brødspild. Og på sidste afgang sælges overskudsmad til reduceret pris – præcis som på mange restauranter i land.

– Selvom vi har nået meget, er vi kun lige begyndt, siger Poulsen.
– Vi har stadig et stykke vej at gå for at nå vores miljømål, men resultaterne viser, at vi er på rette vej.

Fjord Lines madspildsinitiativer:

– 58 gram mindre spild pr. gæst over 4 måneder
– 3 DKK sparet pr. passager
– 20 % stigning i kværnaffald der bliver til fiskefoder
– 5–8 gram reduktion i buffeten alene
– Mål: Kildesortering på alle skibe inden Q1 2026